W Meksyku kaktusy są żywnością, bohaterami komiksów i książek, dumą narodową, ale teraz także surowcem do produkcji energii elektrycznej. Bezkresne pola kaktusów rozciągają się na terenie całego kraju.
Nopal to meksykańska potrawa narodowa, która jest wykonana z kaktusa. Niemal każda rodzina je tam codziennie takie danie. Jednak obecnie to nie tylko żywność, ale także biopaliwo. Odkrycia dokonano w Narodowym Instytucie Rolnictwa. Kaktusy są zgniatane, mieszane z obornikiem, a następnie gotowane w specjalnych kotłach. Gaz, który jest uwalniany, stosowany jest jako paliwo do wytwarzania energii elektrycznej.
Zdaniem Miguela Angela Peralesa, lidera projektu, poziom wydajności przekroczył wszelkie oczekiwania: 625 metrów sześciennych na tonę suchej masy daje 930 kilowatogodzin energii elektrycznej. Projekt finansowany jest przez państwo i przez firmę Hidalgo (producent cementu).
Według Juana Oviedo, kierownika projektu, nowa technologia zmniejsza koszty produkcji energii o 40%. Aby zaspokoić potrzeby firmy, w jednym sezonie potrzeba będzie stu milionów kaktusów.
Tworzenie nowych miejsc pracy w związku z uprawianiem pól bardzo zadowala mieszkańców. Nadwyżki w produkcji kaktusów do celów spożywczych można teraz będzie sprzedawać producentom paliw.
Meksyk jest pierwszym krajem rozwijającym się, który w tym roku zaprezentuje się na szczycie w Paryżu. Jego celem jest zmniejszenie emisji gazów cieplarnianych. Przywódca kraju obiecał, że w 2030 roku będzie ona zredukowana o 25%.
Meksyk jest pierwszym krajem rozwijającym się, który w tym roku zaprezentuje się na szczycie w Paryżu. Jego celem jest zmniejszenie emisji gazów cieplarnianych. Przywódca kraju obiecał, że w 2030 roku będzie ona zredukowana o 25%.
Źródło: zmianynaziemi.pl